Conveni col·lectiu de treball del sector de forners de la província de Tarragona. Text
Vigor 2023-2024
Codi de Conv. Núm. 43000375011994
(BOPT, 03-03-2025)
Capítol 1
Disposicions generals
Article 1 Àmbit funcional i territorial
Les normes següents tenen el caràcter de conveni bàsic i regulen les condicions de treball de totes les empreses dedicades a la fabricació, distribució i venda de pa, sigui quina sigui la seva forma i modalitat, encara que sigui compartida amb una altra activitat.
Aquest conveni s’aplica a la província de Tarragona.
Les seves disposicions són també aplicables a les empreses i els centres de treball, que es creïn o iniciïn les seves activitats durant la seva vigència.
Article 2 Àmbit personal
Aquest conveni afecta la totalitat del personal de les empreses incloses en l’àmbit funcional i territorial, així com a aquells que en el futur prestin serveis en aquestes empreses.
Article 3 Àmbit temporal
Aquest conveni és vigent del dia 01 de gener de 2023 fins al 31 de desembre de 2024, llevat en el supòsit de rescissió o de revisió previst en l’article 5 d’aquest conveni.
Article 4 Efectes econòmics
Independentment de la data de publicació al butlletí oficial corresponent els efectes econòmics d’aquest conveni es retrotrauen al dia 1 de gener del 2023 per empreses mecanitzades, i per la resta, serà a 1 de gener de 2024.
Article 5 Rescissió o revisió
El contingut normatiu mantindrà la seva vigència fins l’entrada en vigor d’un nou conveni. Qualsevol de les dues parts podran denunciar el conveni amb una antelació de 3 mesos abans de la finalització de la seva vigència.
Article 6 Vinculació a la totalitat
Les condicions pactades formen un tot indivisible per la qual cosa no es poden aplicar de forma separada cap de les seves normes amb independència de la resta.
En el supòsit, que l’autoritat laboral, en el tràmit d’homologació no aprovi alguna de les seves clàusules, aquest conveni quedarà nul i sense cap mena d’efecte vinculant. Amb això queden obligats a la reconsideració total del seu articulat.
Article 7 Compensació
Les condicions de treball i econòmiques pactades en aquest conveni, valorades en el seu conjunt anual, no poden ser compensades ni absorbides a les aplicades a les empreses, sigui quina sigui la seva naturalesa o l’origen de la seva existència.
Article 8 Garantia ad personam
S’han de respectar aquelles condicions personals, considerades en còmput anual, que amb caràcter global excedeixen les pactades en aquest conveni. S’han de mantenir estrictament ad personam.
La interpretació disposada en el paràgraf anterior és competència de la Comissió Paritària, sense perjudici del que correspongui sobre la matèria d’òrgans administratius i contenciosos.
Article 9 Comissió Paritària
Es constitueix la Comissió Paritària formada per vuit membres, quatre en representació dels treballadors i quatre representants de la patronal, que té atribuïda la interpretació de les normes d’aquest conveni i a la qual es poden adreçar tant les parts negociadores, com els empresaris o els treballadors individuals per sol·licitar interpretació autèntica.
Quan la interpretació és a petició d’ambdues parts la decisió és executiva.
La Comissió Paritària pren els seus acords per majoria dels seus membres; és de compliment obligat i s’entén interpretació autèntica del conveni.
En cas de no existir acord, la controvèrsia pot sotmetre’s al Tribunal Laboral de Catalunya perquè, d’acord amb la normativa, prèvia la possible conciliació o mediació, en cas de no assolir-se l’acord, dicti la resolució administrativa a la qual s’han de sotmetre les parts expressament.
Es fixa com a domicili de la Comissió Paritària, als efectes de notificació, per als representants dels empresaris, al carrer Gasòmetre, 37 1r 2a, i per als representants del treballadors al carrer Ixart, 11 3r, ambdós de Tarragona.
Capítol 2
Classificació del personal
Article 10 Categories
S’estableix expressament que la feina que s’executa a la fleca és una feina d’equip, per la qual cosa qualsevol dels treballadors, pot ésser cridat a fer feines de categoria distinta, puntualment, per ajudar els seus companys i poder assolir una millor racionalització de la feina a l’empresa.
En conseqüència amb l’anterior, s’estableix que els treballadors afectats per aquest conveni han de ser classificats en les categories següents, sense ser obligatori tenir proveïdes totes les categories enumerades si la necessitat i el volum de l’empresa no ho fan necessari.
Les empreses podran aplicar les categories corresponents, depenent al grup que pertanyin (Empresa Mecanitzada, Empresa Semi mecanitzada, Empresa Artesana). Aquesta correspondència quedarà reflectida en la següent classificació i al document Annex1, taules salarials
Empreses Mecanitzades
A) Personal Tècnic i Administratiu
Titulat/da de grau superior
Titulat/da de grau mig
Cap Administratiu/va
Oficial de 1ª Administratiu/va
Oficial de 2ª Administratiu/va
Auxiliar Administratiu/va
Cap processament dades
Analista-programador/a
Programador/a
B) Personal d’Elaboració
Cap de fabricació
Encarregat/da
Cap de línia
Oficial de 1ª
Oficial de 2ª
Oficial de 3ª
C) Personal Mercantil
Cap de Vendes
Venedor/a Especialista
Venedor/a
Auxiliar Venedor/a
D) Personal de Manteniment
Cap de Manteniment
Encarregat/da Manteniment
Oficial Magatzem no frigorífics
Oficial de 1ªManteniment
Oficial de 2ªManteniment
Oficial de 3ªManteniment
Oficial de 1ªFrigorista
Oficial de 2ªFrigorista
E) Personal de Magatzem
Cap de Magatzem
Encarregat/da Torn Magatzem
Oficial de Magatzem
Auxiliar de Magatzem
F) Personal Complementari
I+D
Xofer-repartidor/a
Neteja
Empreses Semi mecanitzades
A) Personal Tècnic i Administratiu
Director General
Cap Administratiu/va
Oficial de 1ª Administratiu/va
Oficial de 2ª Administratiu/va
Auxiliar Administratiu/va
B) Personal d’Elaboració Cap de fabricació
Encarregat/da
Oficial de 1ª
Oficial de 2ª
Oficial de 3ª
Oficial de 4ª
Oficial d’Especialitats Auxiliar de Producció
C) Personal Mercantil Cap de Vendes
Venedor/a Especialista
Venedor/a
Auxiliar Venedor/a
D) Personal de Manteniment
Mecànic/a
E) Personal de Magatzem Cap de Magatzem
Oficial de Magatzem
Auxiliar de Magatzem
F) Personal Complementari
Xofer-repartidor/a
Neteja
Empreses Artesanes
B) Personal d’Elaboració
Encarregat/da
Oficial de 1ª
Oficial de 2ª
Oficial de 3ª
Oficial de 4ª
Oficial d’Especialitats Auxiliar de Producció
C) Personal Mercantil
Venedor/a Especialista
Venedor/a
Auxiliar Venedor/a
D) Personal de Manteniment
Mecànic/a
E) Personal de Magatzem
Auxiliar de Magatzem
F) Personal Complementari
Xofer-repartidor/a
Neteja
Article 11 Definició de categories
A) Personal tècnic i administratiu:
Director general. És l’empleat que organitza, informa, distribueix i estableix els criteris que han de seguir totes les seccions de l’empresa, seguint les directrius de la seva direcció. Tècnic/a titulat/da de grau superior. És el treballador/a qui, en possessió de títol acadèmic superior, exerceix en l’empresa funcions pròpies de la seva titulació, o que en raó als seus coneixements, l’empresa considera la necessitat de la seva contractació.
Titulat/da de grau mig. És el treballador/a qui, en posició de títol acadèmic de grau mitjà, exerceix en l’empresa funcions pròpies de la seva titulació, o que en raó als seus coneixements, l’empresa consideri la necessitat de la seva contractació.
Cap administratiu/va. És l’empleat que amb la dependència del director general o de la gerència, és responsable de la gestió administrativa de l’empresa.
Oficial de 1a administratiu/va. És l’empleat que sota les ordres del director general o cap administratiu realitza les feines de caràcter administratiu amb iniciativa i responsabilitat.
Oficial de 2a administratiu/va. És l’empleat que realitza feines administratives, subordinat a un cap o oficial de 1a sense personal a les seves ordres.
Auxiliar administratiu/va. És l’empleat, més gran de 18 anys, que es dedica a operacions elementals administratives i, en general a les purament mecàniques inherents a la feina de l’oficina o el despatx.
Cap de processament de dades. És el tècnic responsable de les activitats del procés de dades mitjançant ordinador, així com el treball dels equips d’analistes-programadors/es, programadors/es i operadors/es. Les seves funcions consistiran a avaluar les necessitats de l’empresa en matèria de procés de dades, proposar els objectius a aconseguir i recomanar l’adquisició dels medis de maquinari i programari, més idonis, col·laborar amb els departaments usuaris en la creació de les aplicacions adequades a les seves necessitats, supervisar i dirigir les activitats d’anàlisi funcional i orgànic, programació i explotació i, finalment estudiar i proposar la introducció de canvis i modificacions en els medis emprats d’acord amb l’evolució tecnològica dels equips i sistemes informàtics. Analista-programador/a. És el/la tècnic/a en informàtica responsable de l’estudi i la posada en aplicació dels sistemes i mètodes més adequats, en funció de les possibilitats del maquinari i el programari de la instal·lació, i el de les necessitats de l’empresa, per al tractament informàtic de les dades en les millors condicions de fiabilitat i rendibilitat. Normalment realitzarà funcions d’anàlisi funcional i orgànica i, de vegades, alternarà anàlisi i programació.
Programador/a. És el/la tècnic/a en informàtica que, a partir de la informació i les instruccions que li detalla l’analista-programador/a i tenint en compte el programari de base de la instal·lació, dissenya i codifica el programa de l’aplicació en el llenguatge determinat; realitza les proves i acoblaments necessaris per aprofitar altres programes existents i aconseguir els resultats previstos, així com la realització de treballs connexos a la programació.
B) Personal d’elaboració:
Cap de fabricació. És l’empleat que amb comandament i responsabilitat té cura de tot el procés de fabricació, seguint les directrius de la direcció de l’empresa.
Encarregat/da. És l’empleat que, posseeix els coneixements tècnics d’elaboració en totes les seves fases, i sota les ordres del cap de fabricació, controla i coordina el procés productiu, col·labora en la seva realització i executa les funcions de cap de tot el personal d’elaboració. Cap de secció i/o línia.
Es el treballador o treballadora que té al seu càrrec la organització de una línia de producció o de determinada secció de una planta productiva y desenvolupa una tasca encaminada a la coordinació efectiva de tota una àrea de treball amb dependència directa i supervisió del cap de torn, al que podrà substituir temporalment.
Oficial de 1a. És l’empleat que té al seu càrrec les feines de pastar, d’elaborar les diferents peces i de la seva cocció. Té cura del bon funcionament de la maquinària, així com de la seva neteja i adopta, si s’escau, les mesures pertinents. Així mateix, verifica la tasca dels auxiliars i aprenents sota la seva vigilància.
Oficial de 2a. És l’empleat la funció del qual consisteix en l’elaboració i cocció, llevat en forns fixos i els de solera giratòria (que han de ser oficials de 1a.), de les distintes peces així com el maneig de les distintes màquines, pesadora automàtica, formadora de barra; col·labora amb la neteja de la maquinària, estris i àrees de treball destinats a la producció.
Oficial de 3a. És l’empleat la funció del qual consisteix en ajudar els oficials en les seves tasques, així com col·laborar en la neteja de la maquinària, estris i eines destinats a la producció.
Oficial de 4a. És l’empleat la funció del qual consisteix en ajudar els oficials en les seves tasques i el manteniment que li sigui encomanat.
Oficial d’especialitats. És l’empleat especialitzat en l’elaboració d’especialitats de pastisseria, brioixeria, flequeria i cuina en general.
Auxiliar. És l’empleat, no especialitzat, que té la funció de col·laborar indistintament amb els oficials, sense responsabilitat funcional en les tasques encomanades.
C) Personal mercantil:
Cap de vendes. És l’empleat que té cura i organitza tota la gestió de les vendes de l’empresa seguint les directrius de la seva direcció.
Venedor/a especialista. És l’empleat que sota les ordres immediates de la direcció és al capdavant de la secció. Les tasques bàsiques d’aquest empleat és la venda i el cobrament de tots els productes que comercialitza l’empresa. Sense perjudici d’aquesta tasca, li pot ser encomanat l’acabat dels productes, sense que aquesta activitat complementària pugui desnaturalitzar el contingut bàsic de la prestació.
Li és encomanada, així mateix, l’obligació de conservar la neteja de la seva zona de treball, a més de tenir cura del bon funcionament del punt de venda, i atendre la seva degustació.
Venedor/a. És l’empleat que en els despatxos de l’empresa, efectua les vendes, el cobrament, així com l’acabat dels productes i té cura de la neteja, i atendre la seva degustació.
Auxiliar de venedor/a. És l’empleat la funció del qual consisteix en ajudar als venedors en les seves tasques i el manteniment que li sigui encomanat.
D) Personal de manteniment
Cap de manteniment. És el treballador que al capdavant de l’àrea de manteniment de l’empresa, en un o diversos centres de treball, coordina el conjunt de persones integrades de l’esmentada secció o seccions.
Encarregat/da de manteniment. És l’empleat que depèn directament del cap de manteniment, desenvolupa i coordina els treballs propis de la secció al seu càrrec. Oficial de 1a manteniment. És l’empleat que executa amb ple coneixement els treballs propis amb responsabilitat consegüent sobre la seva realització.
Oficial de 2a manteniment. És l’empleat què a les ordres del seu immediat superior realitza els treballs de la seva especialització i pot substituir l’oficial de 1a en les seves absències.
Oficial de 3a manteniment. Són els treballadors/es que realitzen tasques auxiliars als oficials de 2a i 1a. Als 3 anys del seu ingrés en l’empresa passaran automàticament a la categoria d’oficial de 2a.
Oficial de 1a frigorista. És el treballador que executa amb ple coneixement els treballs propis a la seva especialitat (manteniment d’instal·lacions de fred industrial), amb la responsabilitat consegüent sobre la seva realització.
Oficial de 2a frigorista. És el treballador/a què a les ordres del seu immediat superior realitza els treballs propis de la seva especialització (manteniment d’instal·lacions de fred industrial), podent substituir l’oficial de 1a en les seves absències.
Mecànic/a. És l’empleat que té cura del perfecte estat de les màquines i de les instal·lacions de l’empresa, així com dels sistemes de fred. Realitza les reparacions necessàries de caràcter general i verifica les fetes per altres professionals.
E) Personal de magatzem
Cap de magatzem. És l’empleat que amb dependència del director general o de la gerència, és responsable de la gestió del departament de logística de l’empresa. Encarregat/da de torn de magatzem. És l’oficial de magatzem amb o sense fred que a més de les funcions descrites en l’esmentada categoria, dirigeix i coordina els treballs realitzats pels oficials al seu càrrec, sobre qui exerceix funcions de comandament. Oficial de magatzem. És l’empleat que realitza les tasques dels magatzems amb o sense fred, comptadoria i preparació de peces elaborades per la seva distribució.
Auxiliar de magatzem. És l’empleat, que realitza les tasques simples de càrrega i descàrrega en els magatzems amb fred o sense, i en serveis.
F) Personal complementari
I+D. Persona amb experiència professional i coneixements tècnics necessaris que participa en treballs propis del departament d’investigació.
Xofer-repartidor/a. És l’empleat que amb el permís de conduir adient realitza les tasques de repartiment, entre els centres de producció i els de venda, els clients o la resta de perceptors als quals l’empresa comercialitza o distribueix els seus productes.
Personal de neteja. És l’empleat que realitza la neteja del centre de treball i les seves dependències.
Capítol 3
Ingressos, cessaments, ascensos i contractació
Contenido exclusivo para suscriptores
Introduce tus credenciales para ver todo el contenido.