Conveni col·lectiu de treball del sector d’indústries de l’oli i els seus derivats i l’amaniment, farcit i exportació d’olives de les comarques de Lleida. Text

Vigor 2022-2025

Codi Conveni núm. 25000205011994

(BOPL, 24-07-2024)

CAPÍTOL I
DISPOSICIONS GENERALS

Article 1 Determinació de les parts

El conveni col·lectiu es pacta entre la patronal, Borges Agricultural & Industrial Edible Olis, en representació de les empreses de la província de Lleida que es regeixen per el conveni d’olis i els seus derivats i l’amaniment, farciment i exportació d’olives, d’una part, i els sindicats CC.OO. – UGT de les terres de Lleida, d’una altra.

Article 2 Àmbit territorial i funcional

Aquest conveni és d’àmbit provincial i, per tant, serà d’aplicació a les empreses que estan situades en el territori geogràfic de la província de Lleida.

Aquest conveni estableix les normes bàsiques i regula les condicions mínimes de treball a les empreses dedicades a les indústries de l’oli i els seus derivats i les d’amaniment, farciment i exportació d’olives, en siguin titulars persones físiques o jurídiques de tota índole.

Estaran sotmesos al present conveni:

1) Com a empreses, les titulars de les indústries a què es refereix el paràgraf anterior que realitzin alguna de les activitats següents i afins:

A) Almàsseres
B) Indústries molineres de llavors oleaginoses
C) Extractores
D) Refineries
E) Desenrotlladores
F) Greixos comestibles
G) Greixos industrials
H) Hidrogenadores
I)  Oleïnes, estearines i àcids grassos destil·lats
J)  Destil·leries de glicerina
K) Fàbriques de sabó
L) Magatzems o delegacions d’olis, greixos, sabons
o detergents
M) Estacions de descàrrega d’olis a granel
N) Envasadores d’oli
O) Exportadores d’oli
P) Importadores de llavors i productes oleaginosos
Q) Amanidores d’olives
R) Magatzemistes d’oliva
S) Envasadores d’oliva
T) Exportadores d’oliva
U) Detallistes exclusius d’olives i sabons

Definició d’activitats industrials:

A) Almàsseres indústries i de collita pròpia (molins, oliverers): Indústries dedicades a l’obtenció d’olis mitjançant pressió o qualsevol altre procediment o sistema que s’apliqui directament sobre el fruit de l’olivera.

B) Molineria de llavors oleaginoses: Indústries dedicades a l’obtenció d’olis i greixos per pressió aplicada sobre llavors i fruits oleaginosos.

C) Extractores: Indústries dedicades a l’obtenció, per mitjà de dissolvents, dels olis continguts en matèries greixoses no minerals.

D) Refineries: Indústries dedicades a la refinació d’olis i greixos vegetals o animals, mitjançant operacions de neutralització, desacidificació física, decoloració, desodoració, filtrat i, eventualment, extracció de margarines i winterització.

E) Desenrotlladores: Indústries que, mitjançant l’ocupació de reactius químics o per procediments físics, es dediquen a l’escissió dels olis i greixos no minerals en àcids grassos i glicerines.

F) Greixos comestibles: Indústries dedicades a la transformació d’olis i greixos en altres productes aptes per a usos comestibles i que, a temperatures de 15º, són sòlids o de consistència mitjana, com els greixos concrets, margarines, salsa maionesa, etc.

G) Greixos industrials: Indústries que utilitzen com a primera matèria olis, greixos vegetals i animals i els transformen en olis i greixos per a ús industrial.

H) Hidrogenadores: Indústries dedicades a l’obtenció de greixos concrets més o menys consistents, per fixació catalítica d’hidrogen en l’oli o greix original.

I) Oleïnes, estearines i àcids grassos destil·lats: Indústries dedicades a l’obtenció d’oleïnes i estearines per desdoblament de sèus i àcids grassos tècnics, mitjançant destil·lació.

J) Destil·leries de glicerina: Indústries que, mitjançant la destil·lació, transformen la glicerina bruta en glicerina monodestil·lada (tipus dinamita), bidestil·lada (farmàcia) i químicament pura.

K) Fàbriques de sabó:

1) Sabó comú: indústries que, mitjançant la saponificació amb un àlcali dels àcids grassos de l’oli i d’altres substàncies greixoses animals o vegetals es dediquen a l’obtenció del sabó comú o de rentar.

2) Sabó industrial: indústries dedicades a la fabricació d’un producte detersiu en la composició del qual entren sals alcalines i àcids grassos i que s’empren en altres indústries, dins del seu procés de fabricació.

3) Sabó de tocador: indústries dedicades a l’obtenció, de sabons perfumats, maquinades o sense maquinar, mitjançant la saponificació amb un àlcali de tota mena d’olis i greixos o d’àcids grassos vegetals o animals.

4) Detergents: queden afectades per aquest conveni les indústries que no es dediquen, en exclusiva, a la seva fabricació, sinó quan aquesta activitat constitueix una secció més de les que abraça el seu cicle de producció; en la mateixa circumstància es troben les que es dediquen a la fabricació de sabó de tocador.

L) Magatzems o delegacions d’olis, greixos, sabons o detergents: Són els establiments dependents o no dels centres productors en els quals s’emmagatzemen tota mena d’olis i greixos vegetals, animals o industrials, sabons o detergents procedents d’altres indústries productores o de les esmentades a l’apartat K, des d’aquests establiments els productes són expedits tal com es van rebre o millorats en els centres de consum a indústries transformadores.

M) Estacions de descàrrega d’olis a granel: Són establiments en els quals es reben i emmagatzemen olis i greixos vegetals o industrials i llavors oleaginoses de qualsevol procedència, sabons o detergents per a la seva ulterior distribució.

N) Envasadores d’oli: Són les indústries dedicades a l’envasament d’olis comestibles, destinats directament al consum, en envasos el contingut dels quals no pot ser superior al que determinen les normes oficials vigents.

O) Exportadores d’oli: Comprenen els establiments que realitzen funcions d’emmagatzematge d’oli i, previ condicionament, l’exporten als mercats internacionals, bé en envasos etiquetats o a granel.

P) Importadores de llavors i productes oleaginosos: Són els establiments dedicats a l’abastament nacional d’olis, llavors o qualsevol altre producte oleaginós, vegetal o animal, procedent de l’exterior.

Q) Amanidores d’olives: Indústries dedicades a manipular, amanir, espinyolar i farcir les olives, o a qualsevol d’aquestes activitats realitzades amb caràcter independent.

També tindran aquesta consideració els agricultors que amaneixin el fruit de la seva pròpia collita («entamadores»).

R) Magatzemistes d’olives: Són aquelles indústries que, després de realitzar les mateixes operacions d’amaniment a què es refereix l’apartat anterior, es dediquen, amb finalitat comercial, a la selecció del fruit mitjançant la tria (manual o mecànica), el repàs, l’espinyolada i el farciment en les seves distintes varietats; o a qualsevol d’aquestes activitats realitzades amb caràcter independent.

S) Envasadores d’oliva: Indústries que es dediquen a envasar olives en les seves distintes varietats, senceres, espinyolades o farcides, en envasos de tancament hermètic, per procediment manual o mecànic, per a la seva venda directa al consum.

T) Exportadores d’oliva: Tenen aquesta consideració les indústries que, després de la realització als seus magatzems de totes o algunes de les manipulacions assenyalades en els apartats Q, R i S es dediquen al comerç exterior.

U) Detallistes exclusius d’olis i sabons: Són els establiments que es dediquen a la venda exclusiva al menor d’olis comestibles i sabons.

Estan igualment afectades per aquest conveni totes les activitats descrites anteriorment, igualment seran d’aplicació a les dependències, delegacions o factories de la seva propietat dedicades a la mateixa activitat o distribució dels seus productes encara que per la seva ubicació i organització constitueixin una unitat independent.

2) Com a treballadors/es, els qui presten els seus serveis professionals en les indústries abans relacionades, tant si realitzen una funció tècnica o administrativa com predominantment manual o de mera vigilància o atenció.

Article 3 Àmbit personal

El conveni afectarà tots els treballadors i treballadores, ja siguin fixos o eventuals que actualment treballin per a aquestes empreses i entitats i aquells que hi ingressin durant la seva vigència.

Article 4 Durada, denúncia i pròrrogues

Amb independència de la data de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Província de Lleida, aquest conveni entrarà en vigor l’1 de gener de 2022 i romandrà vigent fins al 31 de desembre de 2025.

A la finalització del conveni col·lectiu, i mentre no se’n negociï un de nou, quedaran vigents amb el mateix contingut que el conveni anterior tant les clàusules normatives com les obligacionals.

L’increment pactat en el conveni per als anys 2022 i dels mesos transcorreguts del 2023 s’abonaran un cop publicat el present document en el Butlletí oficial, en una sola quantitat, en un termini de dos mesos des de la seva publicació.

El conveni es considerarà prorrogat per un any natural, tret que sigui denunciat per qualsevol de les parts, almenys amb 3 mesos d’antelació a la finalització del seu període de vigència. Si tingués lloc la pròrroga s’incrementaran tots els conceptes salarials amb l’increment de l’últim any pactat de vigència del conveni.

Article 5 Comissió paritària

Ambdues parts negociadores acorden establir una comissió paritària mixta com a òrgan d’interpretació, arbitratge, conciliació i vigilància del compliment del conveni.

La comissió podrà utilitzar els serveis ocasionals o permanents d’assessors en totes les matèries que siguin de la seva competència, o sotmetre’s als criteris del Tribunal Laboral de Catalunya. Aquests assessors seran designats lliurement per cadascuna de les parts.

La comissió mixta estarà integrada per 4 vocals en representació dels empresaris i uns altres 4 en representació dels sindicats signants del conveni.

S’assenyalen com a funcions específiques de la comissió.

A) Interpretació autèntica del conveni.

B) Arbitratge dels problemes o conflictes que li siguin sotmesos per les parts.

C) Vigilància del compliment del que es pacta.

D) Estudi de l’evolució de les relacions entre les parts contractants.

E) Efectuar, entre d’altres, totes les gestions que tendeixin a la major eficàcia del conveni.

Els afers sotmesos a la comissió hauran de ser resolts en el termini màxim de 21 dies a comptar fefaentment des de la data de recepció. La comissió es reunirà dins les 48 hores següents a la convocatòria al seu domicili que és el mateix que el domicili patronal de l’Agrupació d’Indústries l’Oli Comestible, a la Cambra de Comerç de Tàrrega, o a aquell que les parts fixin de mutu acord.

Els acords de la comissió seran adoptats per la majoria dels seus membres i seran reflectits en una acta.

No obstant això, ni l’existència de la comissió ni el sotmetiment a ella de qualsevol afer obstaculitzarà en cap cas el lliure exercici del dret que assisteix a les parts de poder acudir davant de la jurisdicció competent.

Article 5 bis). Comissió paritària

1. Es faculta a la Comissió Paritària Mixta del Conveni Col·lectiu perquè durant la vigència d’aquest conveni realitzi un estudi del sector per avaluar la introducció, dins del marc del conveni, de la modalitat de contractació a temps parcial i, en especial, del contracte de treball fix discontinu.

CAPÍTOL II
CATEGORIES I DEFINICIÓ DEL PERSONAL, PLANTILLA I ESCALAFONS, TREBALLS DE SUPERIOR I INFERIOR CATEGORIA I CONTRACTACIÓ

SECCIÓ 1
CLASSIFICACIÓ FUNCIONAL

Article 6 Grups Professionals i definició

Les classificacions del personal consignades són merament enunciatives i no suposen l’obligatorietat de tenir proveïts tots els llocs que s’enumeren, si la necessitat i el volum de l’empresa no ho requereixen.

No obstant això, des del moment que, en una empresa, un treballador/a realitza les tasques especificades en la definició d’una categoria professional determinada, serà almenys remunerat amb la retribució assignada per a aquesta tasca.

També són enunciatives les tasques assignades a cada categoria o especialitat, ja que tot treballador/a al servei de les empreses afectades està obligat a efectuar els treballs i operacions que li ordenin els seus superiors dins de les tasques generals de la seva competència personal.

El personal al servei de les indústries de l’oli i derivats i de les dedicades a la preparació, farciment i exportació de l’oliva s’inclourà en algun dels següents grups genèrics establerts segons les funcions que desenvolupa cada treballador/a:

A) Tècnics/ques B) Empleats/des C) Subalterns/nes D) Obrers/es

A) Tècnics/ques. Aquest grup consta de 3 subgrups, i cadascun comprèn les següents categories professionals:

1. Tècnics amb titulació superior:

a) Director/a tècnic

b) Sotsdirector/a tècnic

c) Tècnic/a cap de laboratori

d) Tècnics/ques

2. Tècnics/ques amb títol de grau mitjà:

a) Enginyers/es i perits

b) Mestres industrials

c) ATS

d) Mestres d’ensenyament

e) Graduats socials

f) Assistents socials

3. Tècnics/ques no titulats:

a) Contramestres o caps de taller

b) Analistes (oficials de laboratori)

c) Auxiliars de laboratori

d) Aspirants de laboratori

B) Empleats/des. Aquest grup consta de tres subgrups, i cadascun d’ells consta de les següents categories professionals:

1. Administratius/ves:

a) Cap de primera

b) Cap de segona

c) Oficial de primera

d) Oficial de segona

e) Auxiliar

f) Aspirant

2. Personal mercantil:

a) Viatjant/e

b) Corredor de plaça

c) Dependent/a

3. Tècnics/ques d’oficina

a) Delineant – projectista

b) Delineant

c) Calcador/a

C) Subalterns/es. En aquest grup hi ha les següents categories:

a) Encarregat/da general

b) Encarregat/da de secció

c) Llister/a

d) Conserge

e) Ordenança

f) Capatàs de peons/es

g) Pesador/a

h) Guarda jurat

i) Guarda o vigilant/a

j) Cobrador/a

k) Porter/a

l) Telefonista

m) Grum

n) Personal de neteja

D) Obrers/es. Aquest grup té en compte les funcions que cadascú realitza, i consta de les següents categories:

a) Professionals de l’ofici

b) Ajudant/a especialista

c) Peó/na ajudant de fabricació

d) Peons/es

e) Auxiliar de cuina

f) Encarregat/da d’equip

g) Monitors/es

h) Oficials

i) Especialistes

j) Operaris/es

SECCIÓ 2 a
CLASSIFICACIÓ DEL PERSONAL PER RAONS DE PERMANÈNCIA A L’EMPRESA

Per raó de la permanència al servei de l’empresa, els treballadors/es es classifiquen en fixos (indefinit) i eventuals (de durada determinada).

Les modalitats contractuals per raó del temps són regulades, amb caràcter general, en l’article 15 de l’Estatut dels Treballadors vigent a la signatura d’aquest conveni.

Són treballadors/es fixos, aquells que realitzen activitats que per la seva naturalesa són permanents a l’empresa. Són treballadors/es eventuals, els que realitzen per circumstàncies de la producció o per substitució d’una persona treballadora, d’acord al que es recull en els texts oficials vigents.

Definició de categories professionals

GRUP A. PERSONAL TÈCNIC

1. TÈCNICS/QUES AMB TÍTOL SUPERIOR

a) Director/a tècnic: li correspon l’alta direcció de tots els serveis tècnics de l’empresa.

b) Sotsdirector/a tècnic: és el que assumeix la responsabilitat de la direcció tècnica en cas d’absència del titular, i l’ajuda en totes les seves funcions.

c) Tècnic/a cap de laboratori: és qui dirigeix al laboratori, la tasca de control i investigació, i té a les seves ordres un mínim de 3 tècnics.

d) Tècnics/ques: són els que amb un títol professional dels ja indicats, realitzen a l’empresa les funcions pròpies d’aquells.

2. TÈCNICS/QUES AMB TÍTOL MITJÀ

a) Enginyers/es i perits: s’inclouen en aquesta categoria els que amb aquest títol exerceixen a les empreses les funcions pròpies d’aquest títol.

b) Mestres industrials: són aquells que, havent realitzat els estudis necessaris, exerceixen tècniques de qualsevol índole.

c) Ajudants/es tècnics sanitaris: són aquells que, en possessió del títol corresponent, exerceixen la seva professió a les empreses afectades per aquesta ordenança, tenint com a missió específica, derivada de la seva condició professional, l’assistència sanitària i d’urgència al seu personal.

d) Mestres d’ensenyament: s’inclouen en aquesta categoria els que, com que tenen el títol corresponent expedit per una Escola Normal del Magisteri, tenen al seu càrrec la pertinent missió educadora i d’ensenyament dels treballadors/es i familiars autoritzats per concórrer als cursos o classes que les empreses organitzin.

e) Graduats/des socials: són els que amb el títol corresponent, assessoren l’empresa i els seus treballadors/es en matèria laboral, de seguretat social i la resta de matèries connexes.

f) Assistents socials: són aquells que, amb títol expedit pel Ministeri d’Educació i Ciència, exerceixen, a les empreses, funcions com les d’organització de colònies per als fills dels treballadors/es, centres d’ajuda a la promoció del treballador/a i estudis del mitjà familiar en què viu, i aconsellen la forma de millorar-lo, tractant d’adaptar el treballador/a al medi ambient, ajudant-lo a resoldre problemes i donant-li orientació i l’assessorament en els aspectes de tipus laboral o familiar.

3. TÈCNICS/QUES NO TITULATS: comprèn el personal que sense títol professional, es dedica a tasques de caràcter tècnic anàlogues o subordinades a les realitzades pel personal tècnic titulat.

a) Contramestres o caps de taller: són els que tenen coneixement de cultura general i capacitat suficient, estan a les ordres immediates d’un tècnic de categoria superior i tenen un comandament directe sobre els encarregats i personal manual de fàbrica. La seva missió és la vigilància i la inspecció de les fases de fabricació, han d’observar i tenir cura del funcionament dels diferents òrgans que la comprenen i responen de la disciplina del personal, de la distribució del treball, de la seva bona execució i de la reposició de peces i conservació de la instal·lació.

S’inclouen en aquesta categoria els mestres refinadors d’oli, els mestres saboners i els mestres de coure en la indústria olivatera.

b) Analistes (oficials de laboratori): són els que realitzen, als laboratoris, les anàlisis diàries necessàries en la indústria, són responsables davant dels seus caps del treball efectuat.

c) Auxiliars de laboratori: són els que realitzen funcions senzilles com la manipulació de mostres, etc. i ajuden els seus superiors en treballs elementals que poden comprovar-se ràpidament i sempre sobre la seva vigilància.

d) Aspirant de laboratori: són els treballadors/es majors de 16 anys que ingressen al laboratori per iniciar- se en els treballs d’anàlisi que s’hi efectuen. En complir els 18 anys passen automàticament a la categoria d’auxiliar de laboratori.

GRUP B. EMPLEATS/DES

1. ADMINISTRATIUS/VES

Són els que exerceixen, a l’empresa, tasques administratives d’oficina, es reconeixen les següents categories:

a) Caps de primera: són els empleats, amb poder o sense, que assumeixen l’orientació i responsabilitat, dins de l’empresa, de diverses seccions o negociats.

b) Caps de segona: són els que tenen el seu càrrec, amb poder o no, l’organització, distribució i realització dels treballs d’una secció o negociat.

Tindran la categoria de caps de primera els inspectors de sucursals i els caps de comptabilitat.

c) Oficials de primera: són els que, a les ordres immediates dels caps de primera o de segona, si n’hi ha, realitzen les tasques de màxima responsabilitat relacionades amb el servei que desenvolupen, així com totes aquelles que requereixen, per la seva total i perfecta execució de la suficient capacitat per resoldre, per pròpia iniciativa, les dificultats que sorgeixin en el desenvolupament del seu treball.

S’inclouen en aquesta categoria, amb caràcter enunciatiu, els corresponsals no subjectes a minutes dictades pels seus superiors; empleats de comptabilitat que tinguin al seu càrrec els llibres superiors de comptabilitat, de balanç, etc. i caixes de cobrar i pagar sense signatura ni fiança; encarregats d’estudiar el cost de producció i venda i encarregats de seccions de transport de mercaderies.

d) Oficials de segona: són els empleats que, a les ordres dels seus superiors, desenvolupen amb total responsabilitat i eficàcia els treballs que els encarreguen corresponents a la secció o negociat al qual pertanyen.

S’inclouen en aquesta categoria, a més a més dels enunciats anteriorment, els corresponsals subjectes a minutes dictades pels seus superiors; taquimecanògrafs en idioma nacional.

e) Auxiliars: són els empleats majors de 18 anys que amb la capacitat necessària col·laboren amb els oficials en treballs de menor importància.

f) Aspirants: són els empleats majors de 16 anys que ingressen a les oficines per iniciar-se en els coneixements que s’exigeixen als auxiliars administratius. En complir 18 anys passen automàticament a la categoria d’auxiliars.

2. PERSONAL MERCANTIL

Té aquest caràcter el que exerceix les activitats que tot seguit es defineixen:

a) Viatjant/a: és l’empleat que, al servei d’una sola empresa, realitza els habituals viatges segons la ruta prèviament assenyalada, per oferir articles, anotar les comandes, informar els clients, posar els encàrrecs rebuts i tenir cura del seu compliment fora del temps dedicat als viatges, sense menyspreu de la seva dignitat professional.

b) Corredor/a de plaça: és l’empleat d’una sola empresa que habitualment realitza les mateixes funcions que el viatjant en establiments o en casos particulars de la mateixa localitat on rau l’establiment al servei del qual està.

c) Dependent/a: és l’empleat major de 22 anys encarregat de realitzar les vendes, amb coneixements pràctics dels articles objecte de venda; ha de vetllar pel recompte de les mercaderies, per sol·licitar la reposició en el temps adequat i la seva exhibició en aparadors i vitrines.

3. TÈCNICS/QUES D’OFICINA

Són aquells empleats que, a les oficines de l’empresa, realitzen treballs de caràcter tècnic relacionats amb la seva professió.

a) Delineants projectistes: són els empleats o empleades tècnics/ques que, dins l’especialitat a què es dedica la secció on treballa, projecten o detallen tot el que els indica l’enginyer/a o el tècnic/a, a les ordres del qual estan; o els que sense tenir un superior immediat, realitzen allò que personalment conceben, segons les dates i condicions tècniques exigides pels clients, les empreses o la naturalesa de les obres. Han d’estar capacitats per dirigir muntatges, fer plànols topogràfics dels emplaçaments de les obres que cal estudiar o muntar i replantejar-les. D’entre totes aquestes funcions, les principals són: estudiar tot tipus de projectes, desenvolupar l’obra que s’ha de construir i preparar les dates necessàries per a les ofertes que puguin fer-se.

b) Delineant/a: és l’empleat tècnic apte per desenvolupar projectes senzills, confecció de plànols de conjunt i de detall, ja siguin del natural o d’esquemes i avantprojectes estudiats; per efectuar croquis de maquinària en conjunt, de plànols, comandes de materials per a consultes i obres que s’han d’efectuar, interpretació de plànols, cubicacions i transportacions de major quantia, càlcul de resistència de peces, de mecanismes o d’estructures mecàniques, previ coneixement de les condicions de treball i esforç a què estan sotmeses.

c) Calcadors/es: són els empleats que copien amb papers transparents de tela o vegetals els dibuixos, els calcs o les litografies que altres han preparat i dibuixen a escala croquis senzills, clars i ben interpretats, poden copiar dibuixos de l’estampa o poden dibuixar en net.

Grup C. SUBALTERNS

a) Encarregat/da general: és el que compleix les ordres rebudes directament dels seus superiors i amb responsabilitat i coneixement suficient dosifica el treball al personal de les seccions de la indústria tenint cura de la disciplina i vigilant el compliment de les missions encarregades.

b) Encarregat/da de secció: és el que, a les ordres de l’encarregat general, amb coneixement suficient dirigeix una secció o departament i té la responsabilitat d’organitzar i distribuir el treball entre el personal al seu càrrec, vetllar per la seva disciplina i seguretat així com tenir cura de les eines. Estan inclosos en aquesta categoria, entre d’altres, l’encarregat de tasques d’oli, el de subministrament i el de despatx en ports i estacions i els encarregats de seccions de pots i farciment. En aquests magatzems no serà necessari que hi hagi un encarregat per a cadascuna d’aquestes seccions si el volum i importància de cadascuna d’elles no ho exigeix. Es presumeix que el volum i la importància és de 30 persones.

c) Llister: és l’encarregat/da de passar llista el personal, anotar les faltes d’assistència, hores extraordinàries i ocupacions o llocs, resumir les hores acreditades, repartir les paperetes de cobrar, tenir el mateix horari i iguals festes que el personal obrer del taller, departament o secció on treballa. A les empreses petites, en les quals existeixen llisters, però que la seva funció és de poca importància a causa del reduït nombre de personal, se li podran encarregar altres funcions.

d) Conserge: tindran aquesta categoria els que davant dels ordenances, porters, personal de neteja, etc., vigilin la distribució del treball i de l’ornament o policia de les dependències.

e) Ordenança: tindran aquesta categoria aquells la missió especifica dels quals sigui efectuar els encàrrecs que se’ls encarregui en general, o entre l’un i l’altre departament, recollir i lliurar la correspondència i efectuar altres tasques de tipus elemental que li siguin encarregades pels seus caps.

f) Capatàs de peons: és l’operari/a que a les ordres de l’encarregat/da de la seva secció o magatzem i amb responsabilitat suficient té al seu comandament el personal de peons o grups d’aquests per realitzar els treballs que li siguin encarregats.

g) Pesador/a: és l’operari, la missió del qual és únicament la de pesar, fer les anotacions de pesada i registrar en els llibres corresponents les operacions que s’hagin realitzat durant el dia.

h) Guarda jurat: és el que realitza les funcions d’ordre i vigilància, complint el seu deure, segons les disposicions legals que regulen l’exercici de la missió que li és assignada.

i) Guarda o vigilant/a: és el que realitza les funcions de vigilància dins del recinte de l’empresa.

j) Cobrador/a: és l’encarregat de presentar les factures o rebuts al domicili dels clients i recollir-ne l’import corresponent. Aquestes operacions també es podran realitzar a la finestreta.

k) Porter/a: és el que, seguint les instruccions dels seus superiors, vigila l’accés als locals o instal·lacions i hi realitza funcions de custòdia o vigilància.

l) Telefonista: és l’empleat (home o dona), l’única missió del qual és atendre el servei d’una centraleta telefònica.

m) Grum: és el subaltern/a major de 16 anys, i menor de 18, encarregat/da d’atendre els encàrrecs dins o fora del local al qual està adscrit. En complir 18 anys passarà automàticament a la categoria d’ordenança.

n) Personal de neteja: són els treballadors i treballadores què s’ocupen de la neteja i condicionament de les oficines, dependències i locals de l’empresa.

Grup D. OBRERS/ES

a) Professionals de l’ofici – Mestres: són els treballador/es que tenen, de forma permanent, la responsabilitat de la direcció de les operacions pròpies de la indústria, són el cap del personal obrer. En les indústries petites es dedicaran no sols a la direcció, sinó que participaran activament en les tasques manuals de la indústria.

En aquest grup, hi estan inclosos, entre d’altres, els denominats mestres d’emmagatzematge, de margarina i greixos comestibles, de molinar, d’extractors, de desenrotllar, de destil·leries, de glicerina, d’hidrogenar, d’estearines, de greixos industrials, de salsa maionesa, winterització, els boters i els de sabons en indústries, la caldera de les quals tingui una capacitat inferior a mil quilos. Les empreses no estan obligades a classificar com a mestres els encarregats de les diferents activitats, si bé poden ocupar aquests llocs un oficial o un auxiliar de mestres.

– Oficial de primera: és el treballador/a que domina un dels oficis propi de les indústries de l’oli, de les olives o auxiliars, practica aquest ofici i l’aplica en un grau de perfecció tal que no sols li permet efectuar els treballs generals d’aquestes indústries, sinó també aquells altres que suposen una especial constància i delicadesa.

Es consideren inclosos en aquest grup els següents: els ajudants de tots els mestres anomenats en el paràgraf (2. de l’apartat a) i també els mestres de refineria i de saboneria amb la classificació de contramestres, ja que pels seus coneixements i pràctica estan capacitats per ajudar i substituir aquests mestres en les seves tasques durant les absències o relleus. Tindran també la consideració d’oficial de primera, el xofer de camió amb carnet de primera, l’encarregat de caldera o generador de vapor, l’extractor de pinyola, el desodoritzador a la refineria, el manipulador de les hidrogenadores, els maquinistes d’eixugadors de pinyola i manipuladors d’autoclau i de rentadors d’estearines i dels separadors de margarines.

– Oficial de segona: és el treballador/a que sense tenir l’especialització exigida pel treball perfecte, executa el corresponent a un determinat ofici amb la suficient correcció i eficàcia i està en condicions i capacitat per substituir l’oficial de primera. S’inclouen en aquest grup, entre altres el xofer de vehicles amb carnet de segona, l’auxiliar dels extractors de pinyola, el neutralitzador a la refineria, que fa anar la màquina de desenrotllar, els manipuladors de premsa amb temperatura en estearina, els manipuladors d’emulsors de greixos comestibles i margarines i manipuladors d’extractificadores de massa a les almàsseres.

– Oficial de tercera: és el que, havent realitzat l’aprenentatge d’un ofici, no té encara els coneixements pràctics indispensables per efectuar els treballs amb la correcció exigida a un oficial.

S’inclouen en aquest grup: el descolorador/a a la refineria, els manipuladors/es de premsa, eixugadors o estufes en les indústries de sabó, els tapadores de pots als magatzems d’oli i indústries envasadores i cellerers; els manipuladors/es de premsa sense temperatura d’estearina; els premsistes a l’almàssera; els conductors/res de carretons elèctrics i els manipuladors/es de viscolitzadores i tapadores amb màquines.

Les professions no especificades amb anterioritat i que corresponguin a oficis clàssics que puguin existir a les empreses compreses en aquesta ordenança, com fusters, pintors, paletes, electricistes, serradors, metal·lúrgics dels treballadors/es a qui es refereixen, a tot això que està establert per als professionals propis de la indústria reglamentada, es distingeixen, per tant, segons el seu grau de capacitació, en mestres, oficials de primera, segona i tercera.

Si algun d’ells exerceixen funcions de comandament i dirigeixen personalment els treballs dels altres professionals, amb perfecte coneixement de les tasques que efectuen i amb responsabilitat directa sobre la seva disciplina i el seu rendiment, serà equiparat, a tots els efectes, al mestre en la indústria reglamentada.

b) Ajudants especialistes: són els operaris/es que, en un període de pràctiques, realitzen funcions concretes que, sense constituir pròpiament un ofici, exigeixen una atenció i especialització i no estan assignades a una altra categoria professional.

Estan inclosos en aquesta categoria entre d’altres: els que omplen envasos d’oli als magatzems d’aquests productes; els tapadors d’envasos metàl·lics de greixos comestibles i margarines; els tapadors a la indústria oliera; els que omplen i tapen a les indústries de salsa maionesa; els tapadors sense màquines; els fogoners en els eixugadors de pinyola; els encunyadors, marcadors de blocs i manipuladors de tallar i batedors a la indústria del sabó; els ajudants de fogoners; l’ajudant de maquinista a les desenrotlladores; l’ajudant dels manipuladors a l’hidrogenadora; els que filtren en magatzems d’oli i refineries; els manipuladors de molins, de termobatedores i rentadores de greixos industrials; els manipuladors de pastadores; gratinadors i emmotlladors, en les indústries de greixos comestibles i margarines; els manipuladors de molí barrejador i els de cilindres refinadors; els d’emmotlladors i apiladora; els d’encenalladores en les indústries de sabó; els manipuladors de batedores en les de salsa maionesa; els descarregadors d’extractors de pinyola, l’ajudant de xofer i el carreter.

c) Peons/es ajudants de fabricació: són els que efectuen funcions subordinades a les dels ajudants especialistes i oficials, i adquireixen amb la pràctica coneixements per substituir-los accidentalment.

S’inclouen en aquesta categoria, entre d’altres, els barrilers, tremujadors, proveïdors, emplenadors de cabassos i emmantadors de planxes d’estearina.

d) Peó/na: és l’operari major de 18 anys encarregat d’efectuar tasques que requereixen predominantment esforços físics.

e) Ajudant de cuina: són els operaris/es majors de setze anys i menors de divuit, que realitzen tasques de característiques semblants a les fixades pels peons i treballadors/es, compatibles amb les exigències de la seva edat.

f) i g) Encarregats/des d’equip i monitors: són els que davant d’un grup d’oficials i operaris i sota la dependència corresponent treballen i tenen cura de l a seva assistència i disciplina. Introdueixen els operaris en el seu treball i en vigilen la presentació i la qualitat i corregeixen les deficiències observades.

h) Oficials: són els treballadors i treballadores que, després de 2 anys d’aprenentatge, amb una pràctica admesa com a suficient per les empreses, es dediquen a oficis propis i complementaris d’aquests tipus d’indústries. Hi ha 2 categories, en atenció a la seva capacitat i rendiment.

S’inclouen en aquesta definició els boters i els alimentadors en màquines d’espinyolar i reomplir olis que utilitzen elements mecànics automàtics.

i) Especialistes: són els productors que amb la pràctica necessària i sense constituir un ofici determinat realitzen treballs per als quals es requereix una especial instrucció.

S’inclouen en aquesta categoria els que escullen, els que espinyolen i els que farceixen en les indústries de l’oli i els aspirants a boters.

j) Operaris: són els treballadors i treballadores majors de 18 anys que realitzen tasques de caràcter genera no compresos entre les que consten per a la categoria professional d’oficials/as i especialistes.

Article 7 Plantilla, escalafons

Cada any es confeccionaran o revisaran les plantilles de les empreses i es distingirà entre personal fix (inclosos els fixos discontinus) i eventual.

S’acorda la comissió de categories que quedarà integrada per membres que s’escullin del Comitè d’Empresa vigent a cada moment, i que representin proporcionalment als diferents sindicats.

Article 8 Treballs de superior i inferior categoria

1. El treballador/a que realitzi funcions de categoria superior a la categoria professional que té reconeguda, per un període superior a sis mesos durant un any o vuit durant dos anys, pot reclamar davant de la direcció de l’empresa la classificació professional adequada.

2. Contra la negativa de l’empresa, i previ informe del comitè o si escau dels delegats de personal, pot reclamar davant de la jurisdicció competent.

3. Quan s’exerceixin funcions de categoria superior, però no procedeixi legalment o convencionalment l’ascens, el treballador/a tindrà dret a la diferència retributiva entre la categoria assignada i la funció que efectivament realitzi.

4. Si per necessitats peremptòries o imprevisibles de l’activitat productiva, l’empresari necessités destinar un treballador/a a tasques corresponents a una categoria inferior a la seva, només podrà fer-ho pel temps imprescindible, li ha de mantenir la retribució i la resta de drets derivats de la seva categoria professional i ha de comunicar-ho als representants legals dels treballadors/es.

Article 9 Contractació

Donades les característiques del sector, en què coincideixen les circumstàncies de competència del mercat amb la potenciació de la contractació i que permeten l’ampliació de la durada màxima dels contractes de duració determinada de conformitat amb l’article 90 de l’Estatut dels Treballadors, ambdues parts acorden el que segueix:

A l’empara del que estableix la normativa vigent i sense que això tingui límit, podrà celebrar-se, encara que es refereixi a l’activitat normal de l’empresa, a més a més d’altres, el següent contracte de treball:

A) Contracte de treball de duració determinada. Les empreses podran concertar contractes de treball de de duració determinada en aquells supòsits en què els treballs que cal realitzar no excedeixin de sis mesos, dins el període d’un any.

Sense perjudici de l’anterior, i per mutu acord, podran celebrar-se aquests contractes, s’establirà una durada mínima de sis mesos i màxima de 12 mesos.

Si un cop acabat, no hi hagués denúncia de cap de les parts, el contracte es considerarà tàcitament prorrogat per temps indefinit, tret que resulti de la voluntat de les parts haver-lo concertat amb caràcter temporal.

S’entendrà, a tots els efectes previnguts en aquest precepte, que concorren les circumstàncies previstes a l’article 15 de l’Estatut dels Treballadors que descriu la temporalitat d’aquesta contractació. Bastarà, per tant, la simple remissió al present article, realitzada al contracte de treball, perquè s’estimin complerts aquells requisits i el contracte sigui, per tant, vàlid i eficaç.

CAPÍTOL III
RÈGIM RETRIBUTIU

Article 10 Salari

Contenido exclusivo para suscriptores

Introduce tus credenciales para ver todo el contenido.