Conveni col·lectiu del sector de recaptació, emmagatzematge, manipulació i venda de fruita i verdura de les comarques de Lleida. Text
Vigor de 2023-2024
Codi de Conv. Núm. 25000395011993
(BOPL, 05-11-2024)
Capítol I
Disposicions generals
Article preliminar Determinació de les parts
El Conveni col·lectiu de treball del sector de recaptació, emmagatzematge, manipulació i venda de fruita i verdures de la província de Lleida, hi ha estat subscrit per l’Associació Empresarial Afrucat i el sindicat UGT-FICA.
Article 1 Àmbit funcional
El Conveni col·lectiu té per objecte regular les condicions de treball i ocupació i mantenir un marc de relacions econòmiques i harmòniques entre l’empresa i les persones treballadores.
Aquest Conveni es fonamenta en la igualtat de drets i obligacions sense cap discriminació per raó de sexe, religió, color, raça, ideologia política o sindical, amb la lògica excepció per al sexe femí dels drets inherents a la maternitat.
Article 2 Àmbit territorial
Aquest Conveni es l’àmbit provincial i, per tant, aplicable a les empreses que radiquin en el territori geogràfic de la província de Lleida.
Aquest Conveni estableix les normes bàsiques i regula les condicions mínimes de treball a les empreses dedicades a la recaptació, emmagatzematge, manipulació i venda de fruita i verdura, ja sigui titular de les empreses persones físiques o jurídiques de tota índole.
Article 3 Vigència i durada
Aquest Conveni entrarà en vigor l’1 de gener de 2023 i serà vigent fins al 31 de desembre de 2024, independentment de la seva publicació en el Butlletí Oficial de la Província.
Un cop finalitzada la durada d’aquest Conveni i mentre no se’n negociï un de nou, restaran vigent, amb el mateix contingut que el conveni anterior, totes les seves clàusules, tant les normatives com les obligacionals.
Els endarreriments del conveni s´abonaran com a molt tard durant el mes següent a la publicació del conveni.
Article 4 Pròrrogues
El Conveni es considera prorrogat per un any natural, llevat que sigui denunciat per qualsevol de les parts, amb una antelació mínima de 30 dies i màxima de 3 mesos a la data de finalització de la seva durada. Si es prorrogués, s’incrementaran tots els conceptes salarials segons l’IPC real de Catalunya, experimentat en l’últim any de vigència del Conveni.
Capítol II
Compensació, absorció i garantia «ad personam»
Article 5
Les remuneracions de caràcter extra Conveni que, a títol particular, puguin percebre determinades persones treballadores afectes a aquests, no podran ser absorbides ni compensades per les millores salarials ni d’antiguitat que, anualment i amb caràcter general, es pactin per a les distintes categories professionals. En tots els casos els increments salarials en aquest Conveni, s’entendran que s’aplicaran i afectaran a la base salarial de cada treballador i treballadora.
Es respectaran a títol individual o col·lectiu, les condicions econòmiques i d’una altra índole que siguin més beneficioses a les establertes en el present Conveni, considerades en el seu conjunt i en còmput anual.
Capítol III
Jornada, vacances, excedències i llicències
Article 6 Jornada laboral
1. La jornada laboral queda establerta en 1.780 hores anuals, a raó de 40 hores setmanals en treball efectiu, respectant els festius i els descansos setmanals (a excepció de la jornada de flexibilitat acordada en aquest Conveni). S’inclou en la jornada 20 minuts per esmorzar per a les persones treballadores fixes i fixes-discontinues que desenvolupen el seu treball en jornada continuada i, també per a les persones treballadores eventuals que hagin realitzat una jornada de 5 o més hores consecutives, que es computaran com a temps de treball efectiu.
Les empreses garantiran el temps necessari per portar a terme les necessitats fisiològiques.
La jornada anual que excedeixi de les 1.780 hores tindrà la consideració d’hora extraordinària.
Les persones treballadores tindran dret a sol·licitar de les empreses la permuta del seu torn de treball amb altres persones treballadores de la seva mateixa categoria i lloc de treball.
La sol·licitud es farà per escrit amb una antelació de 7 dies com a mínim a la data en la qual s’hagi d’efectuar la permuta. Les empreses resoldran la sol·licitud d’acord amb les necessitats de la producció i comunicaran la seva decisió als interessats i interessades i als delegats i delegades de personal o comitè d’empresa.
Per conciliació familiar i laboral, la jornada fora de campanya podrà finalitzar a les 16.00 hores sempre i quan les condicions productives-comercials ho permetin i, previ acord entre empresa i persones treballadores.
2. Flexibilitat laboral
a) Per als mesos compresos de maig a setembre, ambdós inclosos, es pacta 1 hora diària de flexibilitat, si la feina ho requereix, sobre la jornada diària de 8 hores, i es podran superar les 40 hores setmanals de treball efectiu. La jornada diària de treball tindrà una flexibilitat entre la 8ª y 9ª hora. Totes les hores que sobrepassin les 9 hores diàries es consideraran hores extraordinàries. Cada hora de flexibilitat de la jornada diària es pagarà mensualment i a preu d’hora ordinària.
b) Per als mesos de juliol i agost es podrà ampliar una hora diària (1 hora) de flexibilitat de més, fins a les 10 hores si la feina ho requereix, sobre la jornada diària de 8 hores, i es poden superar les 40hores setmanals de treball efectiu, fins a 50 hores ordinàries. Per tant, la jornada diària de treball tindrà una flexibilitat entre la 8ª i 10ª hora. Totes les hores que sobrepassin les 10 hores diàries es consideraran hores extres. Cada hora de flexibilitat de la jornada diària es pagarà mensualment i a preu d’hora ordinària. La 10ª hora es podrà cobrar mensualment, o bé, acumular per jornades completes de descans, a raó de 1.50 hores per hora treballada fora de campanya a voluntat del treballador, previ avís a la empresa cinc dies abans de la seva compensació.
c) En el cas de persones treballadores eventuals, la jornada mitja anual s’entendrà de 40 hores setmanals. Entenem en tots els casos que es respectarà allò establert en els paràgrafs 2.ª i 2.b d’aquest article, és a dir, totes les hores que superin les 45 hores setmanals (flexibilitat 2.a) i totes les hores que superin les 50 hores setmanals (2.b) es pagaran mensualment com a hores extraordinàries.
Per acord amb la representació de la plantilla es podrà establir qualsevol altra distribució de la jornada, i selecció dels mesos de flexibilitat per a la 10ª hora (dins del període de la campanya), respectant en tots els casos els descansos entre jornades i el setmanal.
Article 7 Jornada en cambres frigorífiques
En matèria de jornada en cambres frigorífiques es distingiran:
a) La jornada de treball en cambres frigorífiques de 0ºC a -5ºC serà la normal. Quan les persones treballadores hagin de romandre a l’interior de la cambra més de 3 hores ininterrompudes, se li concedirà un descans de recuperació de 10 minuts cada tres hores.
b) La jornada en cambres de -6ºC a -18ºC serà de 6 hores de permanència a l’interior de les cambres. Quan les persones treballadores hagin de romandre ininterrompudament a l’interior de les cambres més d’una hora, se li concedirà un descans de recuperació de 15 minuts a l’exterior al final de cada hora i se li completarà la jornada normal en treballs que s’hagin de fer a l’exterior de les cambres.
c) A les cambres de congelació de més de -18ºC, la jornada de treball serà de 4 hores de permanència a l’interior. Quan les persones treballadores hagin de romandre més d’una hora ininterrompudament a l’interior, se li concedirà un descans de recuperació de 20 minuts a l’exterior de les cambres al final d’aquesta hora, i es completarà en tot cas la jornada laboral amb les feines que s’hagin de fer a l’exterior de les cambres. Aquestes persones treballadores, en proporció a les temperatures que hagi de suportar, estarà dotat de la roba de protecció necessària.
Aquestes persones treballadores, en proporció a les temperatures que hagin de suportar, estarà dotat de la roba de protecció necessària.
Article 8 Vacances
Les persones treballadores fixes compreses en l’àmbit d’aplicació d’aquest conveni gaudiran d’un total de 22 dies laborables de vacances anuals, de dilluns a divendres, distribuïts entre els mesos de novembre i maig, amb la finalitat d’evitar perjudicis a les empreses en els mesos de més activitat laboral. Les retribucions a percebre durant el període de vacances seran el salari i el plus d’antiguitat.
En el cas de personal eventual, eventual a temps parcial i interí, l’import de les vacances es troba prorratejat en el salari hora de les taules annexes. Pel que fa al personal fixe discontinu, podrà acordar aquest import amb l’empresa.
Quan el període vacacional coincideixi en el temps amb una incapacitat temporal derivada d’embaràs, part o lactància natural o amb el període de suspensió del contracte previst en els apartats 4, 5 i 7 de l’article 48 de l’Estatut dels Treballadors, les persones treballadores tindran dret a gaudir de les vacances en data diferent a la de la incapacitat temporal o a la del gaudi del permís que l’hi correspongués, al finalitzar el període de suspensió, encara que hagi finalitzat l’any natural al que corresponguin.
En cas que el període de vacances coincideixi amb una incapacitat temporal per contingències diferents a les assenyalades en l’apartat anterior, que impossibiliti a la persona treballadora gaudir-les durant l’any natural, podrà fer-ho un cop finalitzi la situació d’incapacitat.
Article 9 Llicència retribuïdes
1. Les persones treballadores, previ avís i justificació, podran absentar-se del seu lloc de treball, amb dret a remuneració en els següents casos i pel temps següent:
Contenido exclusivo para suscriptores
Introduce tus credenciales para ver todo el contenido.